کد مطلب:232 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:350

غسل مسّ میّت
(مسأله 550) اگر كسی بدن انسان مرده ای را كه سرد شده و او را غسل نداده اند مسّ كند (یعنی جایی از بدن خود را به بدن او برساند)، باید غسل «مسّ میّت» نماید، خواه در خواب مسّ كند یا در بیداری، با اختیار باشد یا بی اختیار، حتی بنابر احتیاط اگر باطن میّت را نیز مسّ كرده باشد، باید غسل كند بلكه بنابر احتیاط واجب، مسّ بدن شهید و همچنین بدن مرده ای كه او را به جای غسل تیمّم داده اند و یا هر سه غسل او با آب خالص بدون سِدر و كافور انجام شده است نیز همین حكم را دارد.



(مسأله 551) برای مسّ مرده ای كه تمام بدن او سرد نشده غسل واجب نیست، اگر چه جایی را كه سرد شده مسّ نماید.



(مسأله 552) رساندن ناخن و استخوان به ناخن واستخوان میّت، باعث واجب



[95]

شدن غسل است و همچنین اگر موی خود را به بدن میّت یا بدن خود را به موی میّت یا موی خود را به موی میّت برساند، احتیاطاً غسل واجب است.



(مسأله 553) برای مسّ بچه مرده، حتی بچّه سقط شده ای كه چهار ماه او تمام شده، غسل مسّ میّت واجب است بلكه، بهتر است برای مسّ بچّه سقط شده ای كه از چهار ماه كمتر دارد نیز غسل كند، بنابر این اگر بچّه چهار ماهه ای مرده به دنیا بیاید، مادر او بنابر احتیاط واجب باید غسل مسّ میّت كند بلكه، اگر از چهار ماه كمتر نیز داشته باشد، بهتر است مادر او غسل نماید.



(مسأله 554) بچّه ای كه بعد از مردن مادر به دنیا می آید، وقتی بالغ شد واجب است غسل مسّ میّت كند.



(مسأله 555) اگر انسان میّتی را كه سه غسل او كاملاً تمام شده مسّ نماید، غسل بر او واجب نمی شود ولی اگر پیش از آن كه غسل سوم او تمام شود جایی از بدن او را مسّ كند، اگرچه غسل سوم آنجا تمام شده باشد، باید غسل مسّ میّت نماید.



(مسأله 556) اگر دیوانه یا بچه نابالغی میّت را مسّ كنند، بعد از آن كه دیوانه، عاقل یا بچّه، بالغ شد باید غسل مسّ میّت نمایند.



(مسأله 557) اگر از بدن انسان زنده قسمتی كه دارای استخوان است جدا شود و پیش از آن كه قسمت جدا شده را غسل دهند انسان آن را مسّ نماید، باید غسل مسّ میّت كند ولی اگر قسمتی كه جدا شده استخوان نداشته باشد، برای مسّ آن غسل واجب نیست. و اگر از بدن مرده ای كه او را غسل نداده اند چیزی جدا شود كه در حال اتصال مسّ آن موجب غسل می شد، بعد از انفصال نیز مسّ آن موجب غسل می شود.



(مسأله 558) برای مسّ استخوان و دندانی كه از مرده جدا شده و آن را غسل نداده اند، باید غسل كرد. و همچنین برای مسّ استخوانی كه از زنده جدا شده و گوشت ندارد، احتیاطاً باید غسل كرد ولی برای دندانی كه از زنده جدا شده و گوشت ندارد غسل لازم نیست.



(مسأله 559) اگر كسی كه غسل مسّ میّت كرده بخواهد نماز بخواند، احتیاطاً باید وضو نیز بگیرد، هر چند قبلاً وضو داشته باشد. حكم عباداتی كه صحت آنها منوط به وضو می باشد نیز همین است.



[96]

(مسأله 560) اگر چند میّت را مسّ كند یا یك میّت را چند بار مسّ نماید، یك غسل كافی است.



(مسأله 561) برای كسی كه بعد از مسّ میّت غسل نكرده است، توقف در مسجد وجماع و خواندن سوره هایی كه سجده واجب دارند، مانعی ندارد ولی برای نماز و مانند آن باید غسل كند و وضو نیز بگیرد.





غسلی كه با نذر یا سوگند یا عهد واجب می شود



(مسأله 562) اگر كسی برای زیارت یا برای اعمالی كه غسل برای انجام آنها مستحب است نذر، عهد یا سوگند یاد كند كه غسلی را انجام دهد، در صورت رعایت احكام نذر، عهد و سوگند، غسل، بر او واجب می شود.